tel: 880 954 260 pn-pt 8:30-16:30
Piękny obrus, jednolita zastawa oraz sztućce to bardzo ważne elementy aranżacji stołu. Zaskakują, robią wrażenie i umilają czas spędzony w gronie bliskich. O szczególną atmosferę warto zadbać, na przykład na przyjęciu z przyjaciółmi, podczas rodzinnej kolacji lub w okresie świątecznym, kiedy nakrycie stołu ma znaczącą rolę. Elegancko zaaranżowany stół sprawi, że przygotowane dania będą smakowały jeszcze lepiej, a goście poczują się naprawdę wyjątkowo.
Jak nakrywać do stołu? W niniejszym artykule znajdziesz informacje na temat podstawowych elementów nakrycia stołowego, bez którego nie odbędzie się żadne przyjęcie. Poznasz również prosty sposób na prawidłowe ułożenie sztućców. Z taką wiedzą z łatwością stworzysz imponujące nakrycie stołu!
Aby nakrycie stołu prezentowało się nienagannie, należy dołożyć wszelkich starań, aby jego elementy były spójne. Aranżacje na stole to niezliczona ilość możliwości, jakie można stworzyć zgodnie z charakterem wydarzenia. Obrus, serwetki i obrączki, naczynia oraz sztućce – to 4 podstawowe elementy, które powinny znaleźć się na każdym wystawnym stole. Poznaj wskazówki, dzięki którym dowiesz się jak nakrywać do stołu!
Jest to podstawowy element eleganckiego nakrycia. Jak go wybrać? Musi być on przede wszystkim uprasowany, świeży i dopasowany do rozmiaru stołu. Najczęściej stawia się na klasyczny, biały obrus, który ma ponadczasowy charakter i pasuje niemal do wszystkiego. Warto korzystać także z niestandardowych propozycji, które zaskoczą gości, np. aranżując stół żakardowym obrusem, który doskonale sprawdzi się podczas rodzinnych uroczystości.
Innym rozwiązaniem jest wykorzystanie bieżnika na stół, np. z okazji świąt Wielkanocnych lub Bożego Narodzenia. Haftowane motywy dodatkowo podkreślają atmosferę rodzinnego ciepła oraz charakteru uroczystości.
Pamiętaj, aby obrus pasował do zastawy, która pojawi się na stole. Zrównoważona aranżacja z wykorzystaniem gładkiego obrusu jest doskonała dla naczyń ze zdobieniami, z kolei klasyczna, biała porcelana świetnie będzie wyglądała na obrusie we wzory.
Jeszcze przed ułożeniem zastawy stołowej, w postaci talerzy, misek i filiżanek, warto zadbać o serwetki materiałowe, będące nieodłączną częścią eleganckiego nakrycia stołu.
Aby serwetki wyglądały stylowo wystarczy zwinąć je w rulon, włożyć do specjalnych obrączek i położyć na talerzu. Istnieje także wiele sposobów składania serwetek, np. w kształcie wachlarza lub łabędzia, które zrobią na gościach wrażenie już na początku imprezy.
Istnieje także możliwość wyboru odpowiednich serwetek papierowych. Zastosowanie serwetników umożliwia gościom korzystanie z serwetki w każdym momencie, kiedy będzie potrzebna.
Głównym elementem aranżacji stołu, na której każdy gość skupia swój wzrok, jest zastawa stołowa. Klasyczna, ze zdobieniami lub w malowane wzory – możliwości jest wiele. Dopasuj naczynia do pozostałych elementów aranżacji. Talerze płaskie i głębokie, talerzyki deserowe, półmiski, wazy – dobierz elementy serwisu obiadowego zgodnie z typem serwowanych potraw.
Zadbanie o odpowiednie odległości pomiędzy nakryciami stołowymi gości to elementarna kwestia, która zapewni gościom najwyższy poziom komfortu. Istotna jest także kolejność ułożenia naczyń. Najpierw płaski talerz, a następnie głęboki talerz lub miseczka na zupę. Talerzyki deserowe należy ułożyć na stole po skończonym daniu głównym, w miejscu uprzednio wykorzystanych talerzy.
Każdy w swoim domu może zastosować uniwersalną metodę prawidłowego układania sztućców na stole. Jednakże ze względu na różnorodność spożywanych posiłków, każdy stół może różnić się elementami zastawy. Poniżej znajduje się instrukcja, dzięki której dowiesz się jak prawidłowo ułożyć sztućce na stole.
Sztućce należy ułożyć po obu stronach talerza w kolejności, w jakiej będą potrzebne podczas spożywania posiłku. Po zewnętrznej stronie powinny znajdować się te, którymi goście posłużą się w pierwszej kolejności.
Krok 1: Nóż stołowy należy ułożyć po prawej stronie od wewnątrz, obok umieścić łyżkę do zupy, a następnie nóż obiadowo-deserowy do przystawek.
Krok 2: Widelec stołowy należy ułożyć po lewej stronie od wewnątrz, a obok widelec do przystawki.
Krok 3: Nad talerzem należy ułożyć sztućce przeznaczone do deseru, tj. widelczyk do ciasta i/lub łyżeczkę. Łyżeczka z trzonkiem skierowanym w prawo powinna znaleźć się nad widelczykiem, ułożonym w odwrotną stronę.
Uroczysta kolacja, rodzinny obiad, lunch z przyjaciółmi – każda ważna uroczystość to wydarzenie, o którym gospodarz myśli z troską, a w głowie przygotowuje aranżację, która zaskoczy gości i sprawi, że spędzą miło czas. W sklepie internetowym villaitalia.pl można znaleźć każdy element, jaki powinien znaleźć się na prawidłowo nakrytym stole. Zachęcamy także do zapoznania się z artykułem, w którym piszemy o tym, dlaczego warto wybrać porcelanowe naczynia. Nasze wskazówki to uniwersalne pomysły na nakrycie stołu. Możesz je wykorzystać w swoim domu, restauracji i modyfikować wedle potrzeb!