tel: 880 954 260 pn-pt 8:30-16:30
Czas na odrobinę słodyczy, która zwieńczy posiłek lub umili chwile przy kawie czy herbacie. Patera na ciasto to jeden z bardziej reprezentatywnych elementów zastawy stołowej, przeznaczona do serwowania deserów – głównie tortów, ciast, ciastek czy owoców. Jest niezastąpiona podczas wystawnych przyjęć i imprez urodzinowych, a jednocześnie uniwersalna i odpowiednia do używania także na co dzień. Dlaczego warto ją mieć i jakie możliwości daje? Dowiedz się więcej na ten temat w naszym artykule.
Na początku zadbaj o odpowiedni nóż – taki, który ułatwi Ci zgrabne krojenie ciasta, co finalnie również wpłynie na wystrój stołu. Zrób to jeszcze przed ułożeniem na dekoracyjnej paterze. Krojenie wypieku bezpośrednio na niej, może ją zarysować.
Zastanawiasz się, czy patera do ciasta jest dobrym pomysłem na prezentację zarówno okrągłego tortu, jak i prostokątnego wypieku? Zdecydowanie tak. Okrągłe formy pokrój w trójkąty, a prostokątne w proporcjonalne kwadraty – to banalnie łatwe! Eleganckie serwowanie porcji ułatwi Ci dekoracyjny nóż do ciasta, np. ze szklaną, kryształową rączką.
Ważne! W przypadku krojenia tortu przy gościach upewnij się, że jest on ułożony na specjalnej podstawce cukierniczej, dzięki której unikniesz zarysowań.
Nie zapominaj także o łatwym i często stosowanym zabiegu podczas krojenia ciasta, a mianowicie o moczeniu noża w gorącej wodzie. Dzięki temu krem, biszkopt, ani inna warstwa słodkiego poczęstunku nie będzie przywierała do niego, estetycznie rozdzielając kawałki.
Jeśli chcesz, aby wszystko wyglądało perfekcyjnie, odkrój brzegi ciasta (zwłaszcza jeśli zbyt mocno się przypiekły). Dzięki temu każdy kawałek będzie wyglądał niezwykle apetycznie!
Zastanawiasz się, czy patera do ciasta jest dobrym pomysłem na prezentację zarówno okrągłego tortu, jak i prostokątnego wypieku? Zdecydowanie tak! Okrągłe formy pokrój w trójkąty, a prostokątne w proporcjonalne kwadraty – to banalnie łatwe!
Kwestia przełożenia i ułożenia ciasta na paterze jest równie ważna. Wykorzystaj do tego wygodną łopatkę. Zwróć uwagę na to, aby nie układać na niej zbyt wielu kawałków, które mogą się niefortunnie posklejać, a finalnie doprowadzić do niepożądanego bałaganu na stole. Optymalne jest utrzymanie niewielkiej odległości pomiędzy porcjami tak, aby w przypadku serwowania kilku rodzajów ciast, nie mieszały się one ze sobą. Aby dodatkowo przyozdobić paterę na ciasto, dodaj gdzieniegdzie owoce lub listki mięty, które dodadzą do deseru nuty świeżości, a zarazem lekkości.
Aby wygodnie, funkcjonalnie i estetycznie zaserwować słodki poczęstunek, warto postawić na specjalne patery na ciasto. Wśród tych naczyń znajdziesz wiele różnorodnych możliwości, dzięki czemu każdy jest w stanie znaleźć coś dla siebie zarówno pod względem użyteczności, jak i prezentacji. Grunt to dobre dopasowanie na wielu poziomach!
Patery do ciasta to różne rodzaje naczyń w wielu stylach. Mogą być wykonane z porcelany, szkła czy metalu. Poniżej przedstawiamy popularne rozwiązania, pośród których każdy znajdzie coś dla siebie – zarówno gdy szukasz czegoś do swojego domu, cukierni, jak i restauracji.
Patera na tort (na nóżce lub płaska) powinna mieć równą powierzchnię, która ułatwi wygodne dzielenie i nakładanie wypieku. Poręczna stopka lub wygodne uchwyty pomogą Ci bezpiecznie ustawić paterę na stole. Formalne okoliczności, tj. spotkanie biznesowe, warto udekorować klasyką, bądź stonowaną elegancją. Natomiast na rodzinne uroczystości wybierz paterę dopasowaną do stylu pozostałych naczyń na stole lub samego charakteru wydarzenia.
Patery piętrowe, czyli tzw. etażerki, to wyjątkowo efektowne i praktyczne elementy zastawy stołowej. Można na nich ułożyć wiele słodkości, oszczędzając tym samym miejsce na stole. Inną zaletą takiej patery jest możliwość jej złożenia, dzięki czemu zajmuje mało miejsca podczas przechowywania. Patery piętrowe są nieocenione podczas przyjęć stojących, tj. bankiety.
Patery płaskie to duże talerze z uchwytami lub bez, które stwarzają wiele możliwości zastosowania. Ich duża średnica i płaska powierzchnia pozwalają na podawanie większych tortów czy ciast w bezpieczny oraz stabilny sposób. Świetnie sprawdzą się także do ułożenia owoców na codziennym, jak i odświętnym stole.
Już wiesz, jak podawać ciasto gościom. Sztuka odpowiedniego dzielenia i prezentacji nie jest trudna. Wystarczy mieć odpowiednie narzędzia i stosować się do praktycznych rad, a odpowiednio dobrana dekoracyjna patera z pewnością będzie wyglądała okazale wraz z całą zawartością. Skorzystaj z naszej oferty, w której znajdziesz wysokiej jakości patery na tort, ciasta i inne słodkości.