tel: 880 954 260 pn-pt 8:30-16:30
Porcelana od wieków stanowiła obiekt pożądania. Urzeka swą lekkością, delikatnością i jakością wykonania. Elegancka porcelana towarzyszy nam zwłaszcza podczas uroczystych okazji celebrowanych przy stole. Czy zastanawialiście się kiedyś, chociażby podczas deseru przy filiżance kawy lub herbaty, jak powstało to wyjątkowe naczynie? W naszym artykule dowiecie się jak powstaje wysokiej jakości porcelana.
Obecnie istnieje wiele odmian porcelany różniących się od siebie wyglądem finalnego produktu, a na etapie wytwarzania składem masy i temperaturą wypalania. Jednym z najpopularniejszych rodzajów białej porcelany jest tak zwana porcelana twarda, produkowana z masy składającej się z kaolinu, skalenia i kwarcu w przybliżonych proporcjach 2:1:1, wypalana w temperaturze 1380 - 1460 stopni Celsjusza.
Proces technologiczny można podzielić na trzy podstawowe etapy:
przygotowanie masy porcelanowej,
formowanie naczyń,
wypalanie i dekorowanie.
Aby przygotować masę porcelanową należy najpierw przygotować składniki. Na początku w wirówce bębnowej usuwa się zanieczyszczenia z kaolinu. Mieli się kwarc i skaleń w obrotowych młynach kulowych. Powstała podczas mielenia "gęstwa" przechodzi przez delikatne sita. Następnie miesza się wszystkie przygotowane składniki, po czym oczyszcza się z cząstek żelaza za pomocą separatorów magnetycznych. Zapobiega to powstawaniu przebarwień podczas wypału. Kolejny etap to usuwanie wody w prasie filtracyjnej. Po tym procesie - kolej na sezonowanie, czyli tężenie masy. Na końcu masę odpowietrza się w prasie ślimakowej lub ugniatarce.
Naczynia o kształcie obrotowym: talerze, filiżanki czy salaterki produkowane są na maszynie formującej. Głowice, obracając się wokół własnej osi, wyciskają w miękkiej masie porcelanowej kształty naczyń. Naczynia o bardziej skomplikowanych kształtach, jak dzbanki, cukiernice czy wazy, produkowane są metodą odlewania. Płynna masa porcelanowa wlewana jest do form i przetrzymywana do zastygnięcia. Po otwarciu formy naczynie jest gotowe do dalszej obróbki.
Nowoczesne fabryki posiadają prasy do produkcji niektórych naczyń. Prasowanie to metoda pozwalająca uzyskać dużą wydajność i doskonałą jakość naczyń płaskich, jak talerze i półmiski.
Uformowane i odlane naczynia poddawane są dalszej obróbce. Podczas niej wszystkie naczynia są dokładnie czyszczone. Niektórym naczyniom (filiżankom, bulionówkom itp.) dokleja się ręcznie uszka. Po lekkim wysuszeniu porcelana wstawiana jest do pieca na pierwszy wypał, tzw. biskwitowy. W temperaturze ok. 950 stopni Celsjusza powstaje twardy, ale dość kruchy korpus naczyń.
Następnie wszystkie elementy maczane są w płynnym szkliwie i ponownie wypalane w temperaturze ok. 1400 stopni Celsjusza. Po tym procesie otrzymujemy białą porcelanę wysokiej jakości - twardą i błyszczącą, taką, która już może trafić na stoły.
Część naszego asortymentu poddawana jest dekorowaniu. Współczesne naczynia dekorowane są prawie wyłącznie techniką kalkomanii, zadrukowaną farbami ceramicznymi. Wyjątek stanowią złote, platynowe lub kolorowe linie na obrzeżach i np. uchwytach naczyń. Te zdobienia malowane są ręcznie.
Po nałożeniu kalki i pomalowaniu naczyń, wypalane są one jeszcze raz w temperaturze 850 lub 1250 stopni Celsjusza. Otrzymywane są wówczas, odpowiednio, dekoracje naszkliwne, wyczuwalne zdecydowanie pod palcem lub dekoracje wszkliwne, całkowicie wtopione w przezroczyste szkliwo. Te ostatnie są doskonale zabezpieczone. Można je myć w zmywarkach i używać w kuchenkach mikrofalowych.
Dekoracje z elementami złotymi i platynowymi mają w swoim składzie złoto i platynę ceramiczną (12 - 24-karatowe). Wypalane są w temperaturach nie wyższych, niż 850 stopni Celsjusza. Zazwyczaj nie można ich stosować w zmywarkach. Zdecydowanie nie można ich używać w kuchenkach mikrofalowych.