tel: 880 954 260 pn-pt 8:30-16:30
Co to jest zastawa stołowa? Jak prawidłowo nakryć do stołu? O czym jeszcze warto pamiętać podczas kompletowania serwisu obiadowego do domu lub restauracji? Na te, a także inne pytania odpowiadamy w poniższym artykule. Zatem, jeśli interesuje Cię etykieta nakrywania do stołu lub szukasz inspiracji do stworzenia wyjątkowej aranżacji u siebie, zapraszamy!
Wysokiej jakości porcelana, zgrabnie poukładana na przygotowanym obrusie, dla której dopełnieniem są sztućce, a także odpowiednio skomponowane dekoracje czy ozdoby… Łatwo wyobrazić sobie tak harmonijny obrazek, na którym każdy element znajduje się na swoim miejscu. Między innymi w ten sposób możesz tworzyć aranżacje stołu na co dzień, a także na uroczyste okazje. Z pewnością spotka się on z wyraźną aprobatą domowników i gości.
Zastawa stołowa to naczynia i sztućce używane podczas posiłków, służące zarówno do spożywania, jak i podawania potraw oraz napojów. Mając jednak na myśli konkretnie to, jak nakryć stół, warto skupić się na obowiązkowych pozycjach, bez których żadna uczta nie może się rozpocząć – bez względu na to, czy jest to obiad w gronie rodzinnym, bankiet na większą liczbę osób w ogrodzie czy uroczysta kolacja w lokalu.
Talerze płytkie obiadowe, talerze głębokie do serwowania zup, makaronów, risotto czy kaszotto lub pojemne miseczki, mniejsze talerzyki deserowe/na przystawki – to elementy, które gwarantują prawidłowe nakrycie do stołu. Jest ono funkcjonalne i minimalistyczne, a więc doskonale dopasowane do codziennych posiłków.
Co, jeśli zależy Ci na przygotowaniu czegoś bardziej wykwintnego, eleganckiego uroczystego? W takim przypadku warto skupić się na dodatkowych elementach zastawy kuchennej, tj. pojemna waza na zupę czy wygodne salaterki, które doskonale spiszą się zarówno podczas serwowania przygotowanych pyszności, jak i – dopasowane stylem do pozostałych naczyń – staną się rewelacyjnym dopełnieniem aranżacji stołu.
Teraz gdy już wiesz, czego konkretnie szukać, aby wykonać poprawne nakrycie stołu, czas na konkretne propozycje, spośród których wybierzesz rozwiązanie dopasowane do indywidualnych potrzeb.
Przeczytaj także: Serwis obiadowy — zestawy i komplety dla 6 lub 12 osób.
Przeczytaj także: Serwis obiadowy na 12 osób do zmywarki – wygodny, praktyczny, perfekcyjnie dopasowany.
Jako że każdy z nas ma różne upodobania i wedle nich aranżuje przestrzeń, a także stół na co dzień, jak i uroczyste wydarzenia, należy przyjrzeć się dostępnym wzornictwom oraz stylom zastawy stołowej. Unikalna i przede wszystkim różnorodna estetyka każdego zestawu porcelanowego, a także rozmaitość kształtów naczyń świadczą o tym, że zaspokajamy potrzeby wielu klientów. Nowoczesność, minimalizm, tradycjonalizm, liczne zdobienia czy subtelne dekoracje w postaci imponujących wykończeń – żaden z powyższych stylów nie jest dla nas tajemnicą.
Przeczytaj także:
Oferujemy zestawy stołowe z najwyższej jakości porcelany projektowanej na terenie Włoch, co świadczy o jej oryginalności, która doskonale podkreśli charakter wnętrza. Dzięki nim to, jak zastawić stół, już nigdy więcej nie sprawi Ci problemu, a pozwoli na kreatywne stworzenie praktycznej i estetycznej przestrzeni, w której zarówno domownicy, jak i zaproszeni goście odnajdą się rewelacyjnie.
Zanim przystąpisz do nakrywania stołu, pomyśl o odpowiednim rozmieszczeniu wszystkich naczyń tak, aby każdy miał wystarczająco miejsca podczas posiłku. Gdy już ocenisz, jak dużym obszarem dysponujesz i czy jest on wystarczający na konkretną liczbę osób, zacznij od płytkich talerzy obiadowych. Na nich możesz położyć mniejsze talerzyki na przystawkę, chyba że nie planujesz jej serwować, a w to miejsce pojawi się deser. W takim przypadku talerzyki podaj po skończonym posiłku, zastępując w ten sposób większe od nich – talerze płytkie. Na samym wierzchu nakrycia stołowego dla jednej osoby powinien pojawić się głęboki talerz na zupę lub miseczka. Takie proste i łatwe ułożenie pozwoli na wygodne serwowanie posiłku po kolei.
Poza naczyniami, drugim niezbędnym elementem są sztućce. Jak poprawnie nakryć do stołu widelec, nóż, łyżkę i łyżeczkę czy widelczyk? Podobnie jak talerze – zgodnie z kolejnością spożywania potraw. Poniżej zapoznasz się z trzema krótkimi krokami, które ułatwią rozkładanie sztućców przy nakryciach dla domowników czy gości.
Krok 1: Nóż ułóż po prawej stronie od wewnątrz, obok umieść łyżkę do zupy. Opcjonalnie dołóż nóż obiadowo-deserowy do przystawek, jeśli będzie potrzebny.
Krok 2: Widelec stołowy należy ułożyć po lewej stronie od wewnątrz. Opcjonalnie ułóż obok widelec do przystawki, jeśli będzie potrzebny.
Krok 3: Nad talerzem połóż sztućce przeznaczone do deseru, tj. widelczyk do ciasta i/lub łyżeczkę.
Przeczytaj także: Jak ułożyć sztućce na stole? 4 kroki, dzięki którym stworzysz wyjątkową aranżację na stole
Nie zapomnij o szklankach lub kieliszkach do wody lub wina, które z pewnością przydadzą się podczas posiłku. Co więcej, jeśli po wspólnym posiłku planujecie usiąść przy filiżance ulubionego naparu, przygotuj nakrycie stołu do kawy i herbaty już na początku, jeśli dysponujesz wystarczającym miejscem na stole. U góry, po prawej stronie talerza ustaw większą filiżankę do herbaty, a obok mniejszą – do kawy wraz ze spodkami. Jeśli jednak masz do czynienia z ograniczoną przestrzenią, a każdy centymetr jest na wagę złota, możesz wykorzystać osobny, mniejszy stolik i na nim ustawić serwis kawowy lub po skończonym posiłku ustawić naczynia w miejscu zestawy talerzy.
Przeczytaj także:
Obrus, serwetki i obrączki, wazony na kwiaty, lampiony, figurki dekoracyjne – warto mieć je w swoim zapleczu, aby wzbogacić aranżację stołu. Gdy dołączysz je do podstawowych elementów, tj. naczynia i sztućce, z pewnością stworzysz nakrycie stołowe, które spodoba się gościom. Dobierz wszystkie dodatki do stylu zastawy lub zaakcentuj dzięki nim charakter konkretnej uroczystości.
Podsumowując, nie ma czegoś takiego jak jedno, uniwersalne dla wszystkich i odpowiednie na każdą okazję prawidłowe nakrycie stołu do obiadu czy kolacji – to wszystko, co znajdzie się na nim, jest zależne od tego, jakie menu będzie grało pierwsze skrzypce. Pamiętaj, aby zawsze podawać tylko te naczynia, które realnie zostaną wykorzystane podczas posiłku. Warto, aby każdy element pasował do siebie, tworząc jednolitą i harmonijną aranżację. Dzięki temu Twoja zastawa będzie estetyczna i funkcjonalna. Powodzenia!